Klare Taal header image 2

Nieuwe Ollekebollekes van Drs. P.

De bekendste doctorandus van Nederland, Drs. P, wordt dit jaar negentig en dat wordt gevierd met een nieuwe bundel van de taalvirtuoos. In ‘Drs. P, Zeslettergrepigheid’ verzamelde Cees van der Pluijm de beste Ollekebollekes van de afgelopen 40 jaar. Maar het voorbeeld op dit weblog, staat zeker níet in het boek: de meester van het lichte vers schudde het in een paar minuten uit zijn mouw toen ik hem bij een vorig kroonjaar sprak over de bundel ‘Toenemend feestgedruis’.

(Ik ben helaas vergeten te vragen of hij het wilde signeren!)

dactylus
Het Ollekebolleke is een door Drs. P geïntroduceerde Nederlandse versie van de Amerikaanse versvorm de Jiggery Pokery. Hij handhaafde rijm en metrum (de dubbele dactylus), maar paste de eisen voor de eerste en de tweede regel enigszins aan en verruimde de mogelijkheden voor regelval. Samen met Pieter Nieuwint en Ivo de Wijs publiceerde hij inmiddels klassieke uitgaven als ‘Olleke Bolleke’ (1974), ‘Potverdriedubbeltjes’ (1975) en ‘Ollekebollekes /nieuwe verzameling’ (1976). In de nieuwe, gebonden bundel verzamelde Cees van der Pluijm vele fraaie exemplaren van de afgelopen veertig jaar.

liedjes
Het is moeilijk te bevatten dat de taalvirtuoos Heinz Polzer, zoals de doctorandus eigenlijk heet, een geboren Zwitser is, zo behendig gaat hij om met de Nederlandse taal. Hij is ook de schrijver van vele, geestige liedjes als “Dodenrit”, “De Veerpont”, “Het trapportaal” en “Knolraap en lof, schorseneren en prei”. Om het feest compleet te maken de klassieker ‘De veerpont’ uit 1973.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Drs. P, Zeslettergrepigheid, uitgever Nijgh en Van Ditmar ISBN: 978 90 388 9102 6, Prijs: 19,50

Voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Post to Twitter Tweet This Post

Tags: Boeken

2 reacties tot nu

  • 1 Cees van der Pluijm   Mar 9, 2009 at 5:10 pm

    Drs. P, Zeslettergrepigheden, uitgever Nijgh en Van Ditmar ISBN: 978 90 388 9102 6, Prijs: 19,50

    Nee, het boek heet echt: Zeslettergrepigheid.

  • 2 Gerda den Hollander   Mar 9, 2009 at 5:16 pm

    En als er iemand is die het kan weten…
    Sorry Cees, verschrijving die ik meteen ga aanpassen.

Geef uw reactie